Българският лекарски съюз решава на извънреден събор дали да дадe мандат на ръководството на

...
Българският лекарски съюз решава на извънреден събор дали да дадe мандат на ръководството на
Коментари Харесай

НЗОК да заплаща два пъти по 30 дни в годината палиативни грижи за пациенти с онкологични заболявания, настояват от БЛС

Българският лекарски съюз решава на извънреден събор дали да дадe мандат на управлението на съсловната организация да подпише Анекс към Националния рамков контракт.

Съюзът и Надзорният съвет на Здравната каса постигнаха консенсус за санкциите за болниците, които не съумяват да обезпечат заложените в Колективния трудов договор основни заплати. Санкциите ще се налагат от месец юни.

Двете страни са се договорили и съотношението сред главните заплати да не надвишава 1 към 10 от най-ниската заемана служба до управителните длъжности. 

Здравната каса да заплаща два пъти в годината по 30 дни за оказване на палиативни грижи за пациентите с онкологични болести, планува Анексът към Националния рамков контракт (НРД) 2023-2025 г, Това сподели доктор Иван Маджаров преди началото на 76-ия събор на съсловната организация, съобщи Българска телеграфна агенция. Делегатите на събора би трябвало да гласоподават предоставяне на мандат на БЛС да подпише Анекс към Националния рамков контракт 2023-2025 година Палиативни грижи се поставят в лечебни заведения, в които има отделения по онкология. Досега Касата е заплащала два пъти за 25 дни палиативните грижи.

Преди началото на събора Д-р Маджаров обърна внимание на тематиката за лечебните заведения, които връщат коли за спешна помощ, транспортиращи пациенти, и напомни, че лечебното заведение няма право да откаже банкет на болния. По думите му болничното заведение би трябвало да одобри пациента и в случай че няма свободни кревати, то със личен превоз да го транспортира до друга болница или да му обезпечи легло посредством разбъркване на свои пациенти в по-леко положение.

За пациентите се планува още и увеличение на профилактиката, на проучванията, на продължен болничен престой за тежките случаи на инсулт, както и облекчение на проучвания, осъществявани с ядрено-магнитен резонанс, еднодневни процедури, за които няма да се постанова хоспитализация и други Няма смяна в метода на издаване на направленията за проучване с ядрено-магнитния резонанс, сподели още той и посочи, че документът ще се издава не от персоналните лекари, а единствено от лекарите експерти. Няма да се чака с месеци за това проучване, увери доктор Маджаров.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР